11 Απριλίου 2006

Εποχικές αλλεργίες - Πως τα πάμε;

Οταν πάσχουμε από εποχική αλλεργία, ο ανθρώπινος οργανισμός, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει μια ξένη - ως προς αυτόν - ουσία (αλλεργιογόνο), ενεργοποιεί τους αμυντικούς του μηχανισμούς. Πρόκειται ουσιαστικά για μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα αλλεργιογόνα, που προκαλεί συμπτώματα στον οργανισμό που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα προκαλούσε.

Συμπτώματα: φαγούρα, δακρύρροια, φτάρνισμα, υπερέκκριση ρινικής βλέννας ή ακόμα και πολύ πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως το αναφυλακτικό σοκ. Τα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη του πεύκου, κυκλοφορούν στον αέρα και εισπνέονται από όλους. Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι θα αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση. Ορισμένοι έχουν τη συγκεκριμένη ιδιοσυστασία και είναι αλλεργικοί σε μερικά γνωστά αλλεργιογόνα ή σε κάποια που δε γνωρίζουν, γιατί δεν έχουν έρθει σε επαφή με αυτά.

Αλλεργιογόνα: κάποια κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα, όπως ακάρεα (μικροοργανισμοί) της σκόνης, τρίχες, φτερά ή χνούδι κατοικίδιων ζώων, σπόροι βακτηρίων ή μυκήτων και γύρη φυτών.

Τα τροφικά, με πιο συνηθισμένα τα θαλασσινά και το αβγό, συντηρητικά τροφών και χρωστικές τροφίμων. Κάθε είδος τροφής είναι δυνητικά αλλεργιογόνο.

Τα δερματικά. Κάθε ουσία που έρχεται σε επαφή με το δέρμα είναι πιθανώς αλλεργιογόνο. Οι γνωστότερες αλλεργίες αφορούν καλλυντικά προϊόντα, χημικές ουσίες συνήθως με βάση το πετρέλαιο, το λατέξ, καθώς και κάποιες φαρμακευτικές αλοιφές. Τα ενέσιμα, όπως το τσίμπημα των εντόμων και των μικρών ζώων. Αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσουν και μερικά ενέσιμα φάρμακα.

Μορφές αλλεργίας

Αλλεργική ρινίτιδα: οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γύρη των λουλουδιών. Οι πάσχοντες μπορεί να παρουσιάζουν όλα ή κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα: συνάχι, «μπουκωμένη» μύτη, πονοκέφαλο, φτάρνι­σμα, ξηρό βήχα.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: α) η εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα, που προκαλείται από τη γύρη των φυτών και τους αιωρούμενους μικροοργανισμούς και εκδηλώνεται με δακρύρροια και ερυθρότητα, β) η αλλεργική επιπεφυκίτιδα σε κάποιο αλλεργιογόνο (φάρμακο ή περιβαλλοντικό παράγοντα), που μπορεί να μας προσβάλει όλο το χρόνο, και η γιγαντοθηλαία επιπεφυκίτιδα, που προκαλείται από τη χρόνια χρήση των φακών επαφής.

Δερματική αλλεργία: εκδηλώνεται είτε με δερματίτιδα εξ επαφής είτε με κνησμό. Η επαφή με φυτά αυξάνει τις πιθανότητες μιας τέτοιας αλλεργικής απάντησης του οργανισμού. Εκτός από τη φαγούρα, είναι πιθανό να εκδηλωθεί γενικευμένη αλλεργική αντίδραση, ακόμα και αναφυλακτική καταπληξία.

Βρογχικό άσθμα: πρόκειται για μια χρόνια αναπνευστική νόσο με εξάρσεις. Συνήθως, οι ασθματικοί γνωρίζουν τα αλλεργιογόνα που τους προκαλούν κρίσεις και αποφεύγουν την έκθεση τους σε αυτά. Η γύρη των φυτών, οι ατμοσφαιρικοί μύκητες, το τρίχωμα των ζώων είναι μερικές από τις αιτίες.

Θεραπεία
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των αλλεργιών είναι ο εντοπισμός των αλλεργιογόνων και η ειδική θεραπεία με τη μέθοδο της ειδικής απευαισθητοποίησης. Ο αλλεργιολόγος εγχέει στον οργανισμό μικρές ποσότητες συγκεκριμένων αλλεργιογόνων, με σκοπό αυτός να τα «μάθει» και να μην αναπτύσσει αλλεργική αντίδραση στο μέλλον. Η θεραπεία αυτή περιορίζεται σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα και αφορά άτομα με ειδικού τύπου αλλεργική αντίδραση π.χ. άσθμα. Κάποια αλλεργιογόνα, όπως τα περιβαλλοντικά, δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν, κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, όπως τα μικρόβια, η γύρη των λουλουδιών, το τσίμπημα των εντόμων, καθώς και η σκόνη του σπιτιού. Μπορείτε, όμως, με απλούς τρόπους, να περιορίσετε την έκθεση σας σε αλλεργιογόνες ουσίες.

Και τώρα τι;
Αν αναπτύξετε αλλεργική αντίδραση, ζητήστε ιατρική βοήθεια, ειδικά αν το φαινόμενο έχει επαναληφθεί. Σε περίπτωση εντοπισμένου αλλεργικού εξανθήματος, χρησιμοποιήστε μια αντιισταμινική αλοιφή. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν αλλά αντιθέτως ενταθούν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Σε περίπτωση αλλεργικής ρινίτιδας, χρησιμοποιήστε κάποιο αποσυμφορητικό / αντιαλλεργικό σπρέι. Σε περίπτωση κρίσης άσθματος, ζητήστε οπωσδήποτε ιατρική βοήθεια, αν σας συμβαίνει για πρώτη φορά ή τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα εντονότερα. Σε περίπτωση δακρύρροιας ή και ερυθρότητας των ματιών, αποφύγετε τα κολλύρια αν δεν είστε σίγουροι ότι πρόκειται για αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Μέχρι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, χρησιμοποιήστε απλά ενυδατικά κολλύρια και προστατέψτε τα μάτια σας.

Μικρές συμβουλές

  • Αποφύγετε τις εστίες πρασίνου ή την ύπαιθρο 07.00 -10.00 & 15.00 -17.00, όταν, δηλαδή, παρατηρείται η μεγαλύτερη παραγωγή γύρης.
  • Χρησιμοποιήστε γυαλιά ηλίου που να καλύπτουν μεγάλο μέρος του προσώπου σας, έτσι ώστε να προφυλάσσετε τα μάτια σας.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες, όπως καθάρισμα χώρων πρασίνου, κλάδεμα, κούρεμα γρασιδιού. Επίσης, την επαφή με χαλιά, μοκέτες και κουρτίνες, γιατί κατακρατούν μεγάλες ποσότητες σκόνης.
  • Καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού, χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο.
  • Αποφύγετε τα τριχωτά παιχνίδια ή πλένετε τα τακτικά.
  • Καθαρίζετε συχνά τα ρούχα σας σε θερμοκρασίες πάνω από 60 βαθμούς.
  • Αν είστε αλλεργικός σε κάποια κατοικίδια ζώα, αποφύγετε τα

0 comments: