09 Δεκεμβρίου 2007

Ιδού η λύση στις αυξήσεις της ΔΕΗ!

"Οι πρόσφατες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ μόνο ανασφάλεια μπορούν να προκαλέσουν στον μέσο Έλληνα καταναλωτή, ενώ το εύλογο ερώτημα «πώς θα ανταποκριθούν οι χαμηλόμισθοι;» δείχνει να μην έχει απάντηση. Τη λύση Βρήκε και προτείνει η Greenpeace. Είναι απλή και απολύτως αποτελεσματική και δεν είναι άλλη από την εξοικονόμηση ενέργειας, που υπόσχεται οφέλη όχι μόνο στους καταναλωτές και το περιβάλλον αλλά και στη ΔΕΗ.

Η λύση που θα ... λύσει τα χέρια των καταναλωτών και θα χαρίσει κέρδη στη ΔΕΗ, καθώς οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια θα παραμείνουν, είναι εύκολη στην υλοποίηση της και -εφόσον γίνει αποδεκτή και από την εταιρεία ηλεκτρισμού- θα μπορεί να εφαρμοστεί σε λιγότερο από δύο μήνες. Το μόνο που χρειάζεται, όπως διευκρίνισε η υπεύθυνη για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών της Greenpeace, κ. Έλενα Δανάλη είναι η ΔΕΗ να δωρίσει σε κάθε νοικοκυριό από δύο λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Μ' αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται άμεσα 960 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως, δηλαδή περίπου το 5,5% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά το οποίο ισοδυναμεί με την πρόσφατη αύξηση που καλούνται οι Έλληνες πολίτες να πληρώσουν στα τιμολόγια της ΔΕΗ. «Για να γίνουμε πιο σαφείς. 5% λιγότερη κατανάλωση, 5% η αύξηση στα τιμολόγια άρα εκμηδενίζεται η διαφορά και είναι όλοι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα» δήλωσε η κ. Δανάλη. Άλλωστε οι λόγοι για τους οποίους αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι υπαρκτοί και πραγματικοί, με βασικότερο την κάλυψη των ελλειμμάτων της επιχείρησης για να συνεχίσει να είναι Βιώσιμη, καθώς επί σειρά ετών οι τιμές δεν αντικατόπτριζαν τα πραγματικά κόστη. Σε ανακοίνωση της, η Greenepeace αναφέρει ότι η ηλεκτρική ενέργεια που διασφάλισε η ΔΕΗ στα ελληνικά νοικοκυριά βασίστηκε στην πρόσβαση της σε δωρεάν κοιτάσματα λιγνίτη με αποτέλεσμα να απειλείται το περιβάλλον όλο και πιο πολύ καινά επιβαρύνεται η υγεία των κατοίκων της δυτικής Μακεδονίας και της κεντρικής Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την Greenpeace, η Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού έχει πολλούς λόγους να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του παραπάνω σχεδίου. Τα χρήματα για την αγορά των λαμπτήρων θα τα εισπράξει σε λιγότερο από τρεις μήνες από τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμολογίων. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, τα προσδοκώμενα μηνιαία έσοδα φτάνουν τα 8,5 εκατ. ευρώ. Χαρίζοντας τους 8 εκατομμύρια λαμπτήρες (από δύο σε κάθε νοικοκυριό, όπως προαναφέραμε) αποφεύγει την κατασκευή νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 530MW περίπου, ο οποίος θα της κόστιζε από 265εκ. ευρώ (αν έκαιγε φυσικό αέριο) έως και 800εκ. ευρώ (αν ήταν λιγνιτικός).

«Αποδεικνύουμε με αριθμούς ότι η ΔΕΗ, με συγκεκριμένα μέτρα εξοικονόμησης της ενέργειας, μπορεί να προστατεύσει εξίσου την τσέπη των καταναλωτών, το περιβάλλον και το συμφέρον της. Η εμμονή, τόσο της ΔΕΗ όσο και των επικριτών της σε λύσεις από το παρελθόν, δείχνει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να αλλάξουμε ρότα στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα θέματα ενέργειας στη χώρα μας» υπογράμμισε η κ. Δανάλη και κατέληξε: «Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από σήμερα: Η πιο φθηνή και πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε».
Έξυπνες επιλογές για την εξοικονόμηση ενέργειας
  • Ζεσταθείτε... οικολογικά. Ρυθμίστε το θερμοστάτη σε μία λογική θερμοκρασία, καθώς μία διαφορά ενός μόλις Βαθμού μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό σας μέχρι και 10%.
  • Προσέξτε τι συσκευές αγοράζετε. Πολλές ηλεκτρικές συσκευές οφείλουν να αναγράφουν την ενεργειακή τους απόδοση. Προτιμήστε συσκευές που ανήκουν στην κατηγορία Α ή Β.
  • Αλλάξτε τα φώτα σας. Αντικαταστήστε τους συμβατικούς λαμπτήρες με λάμπες εξοικονόμησης. Μόνο το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινές λάμπες πυρακτώσεως χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το υπόλοιπο 90% της ενέργειας γίνεται θερμότητα και χάνεται. Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού χαμηλής κατανάλωσης χρειάζονται 4 έως 5 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 8-12 φορές περισσότερο.
  • Αφήστε τον ήλιο να σας κεράσει ένα ντους! Η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να περικόψει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού περίπου 20-25% κατά μέσο όρο.
  • Επενδύστε στον ηλιακό ηλεκτρισμό. Τα φωτοΒολταϊκά συστήματα μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρισμό, αντικαθιστώντας τις κιλοβατώρες που προμηθευόμαστε από το δίκτυο της ΔΕΗ, τα οποία παράγονται κυρίως από λιγνίτη ή από πετρέλαιο."
Εφημερίδα "Σήμερα στη Θεσσαλονίκη" - 06/12/07

0 comments: