14 Νοεμβρίου 2007

370 € το μεροκάματο του βουλευτή

Για όσους το χάσατε:

"Και περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για τα τηλεφωνήματα τους.

Μεροκάματο 370 ευρώ - όσο δηλαδή ο μισός βασικός μισθός ενός εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα - παίρνει κάθε Έλληνας βουλευτής όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2008, ο οποίος δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Στο βουλευτικό μεροκάματο περιλαμβάνονται, εκτός από τον μισθό, η συμμετοχή των εκπροσώπων του έθνους στα θερινά τμήματα του Κοινοβουλίου, τα διάφορα επιδόματα για την οργάνωση των γραφείων τους, τα έξοδα κίνησης τους, οι οικογενειακές παροχές, καθώς και οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Οι αποδοχές των βουλευτών είναι πολύ πιθανό μάλιστα να αυξηθούν, μετά το μπόνους των 900 εκατ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση για τα αναδρομικά της πενταετίας 2003 - 2007 στους δικαστικούς λειτουργούς - τους οποίους ακολουθούν μισθολογικά οι βουλευτές. Προ υπόθεση, βέβαια, είναι κάποιος συνταξιούχος βουλευτής να προσφύγει στα δικαστήρια τους επόμενους μήνες.

Συνολικά ο φετινός προϋπολογισμός της Βουλής είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι κατά 8,56%-από τα 195,2 εκατ. ευρώ έφτασε τα 211,9. Με άλλα λόγια είναι αυξημένος κατά 16,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Για τα έξοδα βουλευτών και ευρωβουλευτών υπολογίζεται το 2008 να δοθούν 43.867.000 ευρώ.

Ειδικότερα, το βασικό μεροκάματο του βουλευτή είναι 224 ευρώ. Προσαυξάνεται κατά περίπου 50 ευρώ από τη συμμετοχή του στα θερινά τμήματα της Βουλής και τις επιτροπές. Περίπου 18 ευρώ την ημέρα λαμβάνουν για τις μετακινήσεις τους, ενώ παίρνουν ως επίδομα οργάνωσης γραφείου 75 ευρώ την ημέρα. Το ποσό που προβλέπεται για τη χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) των αυτοκινήτων τους είναι 4,7 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η δαπάνη που έχει προβλεφθεί για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των βουλευτών και ευρωβουλευτών ανέρχεται στα 10,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κονδύλι 760.000 ευρώ προβλέπεται ειδικά για τα κινητά τους τηλέφωνα.

Παράλληλα, στον προϋπολογισμό της Βουλής προβλέπονται δαπάνες 11 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση και τη συντήρηση των κτιριακών της εγκαταστάσεων. Το κονδύλι αφορά επισκευές στο κεντρικό κτίριο, στο πρώην Καπνεργοστάσιο της Λένορμαν όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη, στην Μπενάκειο Βιβλιοθήκη και στο παραδοσιακό κτίριο της οδού Βουλής 2. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η χρηματοδότηση των μελετών ανακαίνισης της Μπενακείου Βιβλιοθήκης (200.000 ευρώ), διαμόρφωσης του Καπνεργοστασίου (600.000 ευρώ) και αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Βιβλιοθήκης (500.000 ευρώ). Αυξημένος κατά 1,8 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός που προβλέπει τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των εργασιών της Βουλής, αφού στο υπάρχον τηλεοπτικό κανάλι θα προστεθεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός και θα γίνει ψηφιακή η Βιβλιοθήκη της Βουλής. Για τον έλεγχο πόθεν έσχες βουλευτών και ευρωβουλευτών θα δοθούν 300.000 ευρώ.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ στη Βουλή η τροπολογία - προσθήκη σε σχέδιο νόμου με την οποία αυξάνεται από το νέο έτος ο βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού από 795 οε 860 ευρώ, ο οποίος αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση του βασικού μισθού όλων των βαθμών της ιεραρχίας στρατιωτικών, αστυνομικών κ.λπ. Επίσης με την ίδια διάταξη αυξάνονται κατά 8,2% τα επιδόματα κινδύνου. Παρά τις αρχικές επαγγελίες τής Ν.Δ., δεν θεσπίστηκε η σχέση 1:3 μεταξύ βασικών μισθών ανθυπολοχαγού και αρχηγού ΓΕΕθΑ, διά της οποίας προβλεπόταν βελτίωση των αποδοχών κυρίως των ενδιάμεσων βαθμών μέσω εξορθολογισμού των συντελεστών."

Τα Νέα - 14/11/07


0 comments: