17 Νοεμβρίου 2007

Radiohead - Διανομή του CD τους online

"Η Βικιπαίδεια γράφει ότι το συγκρότημα Radiohead εδραιωθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά ονόματα του σύγχρονου ροκ με την κυκλοφορία του δίσκου «OK Computer» το 1997. Δέκα χρόνια αργότερα, καταξιωμένοι πια, και αφού ολοκληρώθηκε η συνεργασία τους με την Capital Records της EMI, αποφάσισαν να πουν ΟΚ και στο Internet. To βρετανικό συγκρότημα που αγαπήθηκε όσο λίγα στις ΗΠΑ έκανε την πρεμιέρα του έβδομου άλμπουμ του στο Διαδίκτυο.

Tο «IN RAINBOWS» διατίθεται αποκλειστικά από την ιστοσελίδα τους είτε ως download είτε discbox. Η συσκευασία περιλαμβάνει το Audio CD, δύο δίσκους βινυλίου 12 ιντσών και ένα έξτρα CD με περισσότερα νέα τραγούδια, ψηφιακές φωτογραφίες, artwork και τους στίχους. To discbox αποστέλλεται κατόπιν παραγγελίας σε όλο τον κόσμο αντί 40 λιρών (57,37 ευρώ) μετά τις 3 Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, οι Radiohead δεν προσδιόρισαν την τιμή για το download του άλμπουμ, αφήνοντας τους πάντες άναυδους: Οι επισκέπτες έβλε­παν κενό το πεδίο της τιμής και δίπλα ένα ερω­τηματικό, με ένα κλικ στο οποίο οι Radiohead απαντούσαν «It's up to you» και επέμεναν «Really it's up to you». Τελικά οι επισκέπτες έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι πράγματι μπορού­σαν να συμπληρώσουν μόνοι τους το αντίτιμο που θα κατέβαλαν για να αποκτήσουν το άλ­μπουμ ενός καταξιωμένου στην παγκόσμια μουσική σκηνή συγκροτήματος.

Για το download του «In Rainbows» απαιτεί­ται έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρο­μείου, όχι όμως από λογαριασμό στο Hotmail ή «παρόμοια υπηρεσία e-mail», στην οποία αποστέλλεται ο απαιτούμενος «κωδικός ενεργοποίησης». Άγνωστο παραμένει εάν και πως αποφάσισε το συγκρότημα να προστατεύσει την πνευματική του ιδιοκτησία και να διασφα­λίσει τα όποια έσοδα από τη διαδικτυακή πώ­ληση.

Πάντως, το «In Rainbows» διατέθηκε και σε δίκτυα peer-to-peer, ενώ τουλάχιστον 240.000 downloads έγιναν από το BitTorrent την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, αριθμός μικρός σε σύγκριση με τα 1,2 εκατομμύ­ρια download που πραγματοποιήθηκαν (επί πληρωμή ή όχι) από το δικτυακό τόπο του γκρουπ την ίδια μέρα, σύμφωνα με το Gisiwise.com. Το συγκρότημα έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει πόσα download και πόσα χρήματα τελικά συγκέ­ντρωσε με αυτή την «αιρετική» πρακτική. "

Περιοδικό RAM, Νοέμβριος 2007

0 comments: